Rubriky
Svařené víno

Základem dobrého svařáku je výběr toho správného vína

Svařené víno je typickým nápojem především vánočního období. Hojně se ale pije také během zimních měsíců. Sladký a teplý nápoj během dlouhých večerů zahřeje nejenom tělo, ale také duši. Při jeho přípravě je důležité myslet jak na správný výběr koření, tak především na výběr vína.

Víno hraje hlavní roli

Právě víno je základní a velmi důležitou surovinou, která tento nápoj může pokazit či jej naopak chuťově vystřelit až do nebes. V žádném případě byste tak neměli podcenit jeho výběr.

I přesto, že svařené víno je kořeněný nápoj, je pro jeho lahodnou chuť nutné sáhnout po kvalitním víně. Kvalitní však neznamená nijak drahé. Naopak, k přípravě svařáku postačí vína běžně dostupná v obchodech a supermarketech. Použití drahých a velmi kvalitních vín je v tomto případě naprosto zbytečné. Kvalita by byla snížena nejenom okořeněním nápoje, ale také zvýšením jeho teploty.

Levnější vína s ovocnou příchutí jsou nejlepší 

Nejchutnější svařené víno je ze suché nebo polosuché odrůdy. Sladká odrůda není příliš doporučována, neboť by pak sladkost hrála po následném dokořenění nápoje výraznou roli. Není to nutností, ale s kořeněnou chutí velmi harmonizují vína ovocná.

Víno by také mělo obsahovat nízké množství kyselin. A to proto, že při zahřátí tekutiny jde nepříliš příjemná chuť kyselin do popředí.

Svařené víno z jakékoliv odrůdy

To, zda sáhnete po červeném, bílém či dokonce i růžovém víně, záleží čistě na vás. Nejen v restauracích, ale i doma si dokážete připravit svařené víno různých barev.

Pokud máte rádi klasiku, pak byste měli sáhnout po víně červeném. V případě, že rádi zkoušíte nové chutě, nebojte se sáhnout ani po výraznějším koření či jiné barvě vína. Velmi často je používáno víno bílé. I přesto, že se toto víno pije spíše v teplejších obdobích, je skvělou variací. Stejně jako nepříliš často používaná vína růžová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *