První mezi míchanými nápoji
Označení PUNČ pochází z hindského slova ,,pánč“, tedy pět. Podle původního počtu ingrediencí. Jedná se prý o první koktejl, ze kterého vycházejí všechny míchané drinky. Nápoj, který je velice oblíbený v období Vánoc, nejen ve střední Evropě. Jeho původ však sahá až do daleké Indie, ze které si našel cestu do Evropy přes britské námořníky v 17. století.
Co je vlastně punč?
Mnoho lidí chybně zaměňuje punč se svařeným vínem, a naopak. Každý z těchto nápojů je odlišný. Punč je ovocnější a mnohem sladší než svařené víno. Navíc při jeho výrobě potřebujeme více ingrediencí.
Receptur na výrobu punče existuje mnoho, dokonce i postupů. My se dnes podíváme na přípravu tradičního vánočního punče z červeného vína.
Jak připravit tradiční vánoční punč?
Co budeme potřebovat:
450 ml vody
500 ml červeného vína
150 ml rumu
2 ks celé skořice
2 ks badyánu
6 ks hřebíčku
2 ks pomeranče
1 ks citronu
150–200 g třtinového cukru
Jak postupovat:
- Nejprve vymačkáme 1 a ½ pomeranče a 2 celé citrony.
- Do hrnce nalijeme 450 ml vody, přidáme cukr a povaříme do doby, než se cukr rozpustí.
- Přidáme vymačkanou šťávu z citrusů, badyán, hřebíček, skořici a přivedeme k varu, necháme zhruba 2-3 minuty.
- Nakonec přilijeme červené víno s rumem, a znovu přivedeme k varu, tentokrát už jen na malý okamžik (pokud bychom nechali déle vařit, alkohol by se vyvařil).
- V případě potřeby ještě dochutíme cukrem dle libosti.
- Hotový vánoční punč nalijeme do vyhřátých sklenic a dozdobíme plátky pomeranče, který nám zůstal při přípravě.
TIP: Pro osvěžení tohoto receptu můžete využít pravého karibského rumu. Punč má potom úplně jinou chuť než na vánočních trzích. Pro další zpestření můžete také přidat například: jablko, maliny, oříšky nebo rozinky. Chutím se u punče opravdu meze nekladou.