Svařené víno se hodí k adventu. Je prodchnuto vánoční atmosférou a trhy, na kterých si jej rádi dáte. Chutná stejně dobře po celou zimu, jako o vánočních svátcích.
Červené víno
Na svařené víno se hodí nejlépe červené víno. Může být jakostní nebo i kvalitnější. Čím sladší, tím lepší, aspoň ho nebudete muset doplňovat příliš velkým množstvím cukru. Červené víno má různá aromata, čokoládovou, třešňovou, malinovou, jehličnanů, čokolády i vanilky.
Historie svařeného vína sahá daleko do minulosti. Už ve Starém Římě se vařilo víno se skořicí a badyánem. U nás byla zasazena vinná réva v té samé době a vznikaly první vinice. Postupně se do něj začala přidávat také pálenka, rum, brandy nebo whisky.
Vyzkoušejte svařené víno
Červené víno je vyrobeno z červených nebo až modrých hroznů, které obsahují barvivo, jež barví víno do červena, či světlejších tónů. Na svařené víno jsou lepší tmavá vína, jako modrý portugal, svatovavřinecké nebo frankovka. Tak, aby bylo sladké a vypadalo ve sklenici dobře.
Mělo by se podávat horké, ve sklenici s uchem, tak, aby se dobře držela. Můžete si dát do svařeného vína i karamel, který si rozpustíte v hrnečku, dodá vínu skvělou sladkou chuť. Při vaření si dejte na hrnec poklici, tak, aby alkohol neunikal. Svařené víno se hodí k večeru na posezení ke krbu, na chalupu či chatu nebo také na chvíle, kdy si chcete odpočinout od hektického dne. Do vína si nakrájejte plátky citronu a pomeranče, aby jej pěkně zdobily.
Ingredience:
500 ml červeného vína
2 skořice
10 hřebíčků
1 badyán
lžička pomerančové kůry
1 citron
1 pomeranč
50 g třtinového cukru
5 cl rumu
Postup:
1. Víno nalijte do hrnce a přidejte koření. Dosypejte cukrem a ohřejte jej, dokud nezavaří.
2. Když bude teplé, přidejte ještě rum a nalijte svařené víno do sklenic s nakrájenými plátky pomeranče s citronem.