Svařené víno je skvělý nápoj v zimě na zahřátí. Hodí se vždy, když je vám chladno nebo si chcete dát něco dobrého. Svařené víno může být nejen červené, ale také bílé.
![](https://svarenevinorecept.cz/wp-content/uploads/2023/02/Depositphotos_264969504_S.jpg)
Svařené bílé víno
Bílé víno lidově nazývané svařák, je nápoj z vína, který obsahuje koření. Dělá se z vína, které nemusí být vždy výběrové, stačí i jakostní, to není až tak aromatické. Ale to nevadí, koření jej skvěle ochutí.
Bílé víno je lehčí, než červené. Má svěží a příjemnou chuť. Většinou je v něm cítit kyselinka a někdy je také sladké u těžších vín, která jsou z hroznů, jež uzrály na slunci. Víno je sladké podle roku, v němž dozrálo. Některé roky jsou více bohaté na sluneční svit a v jiných je víno zase kyselejší.
Jak svařit víno
Svařák se dělá v mnoha zemích. Je oblíbeným nápojem obzvláště na vánočních trzích. Míchá se s rumem a často džusem. Z toho vzniká punč. Bílé víno můžete smíchat s pomerančovým džusem, ananasovým nebo hruškovým. Dobré je i s jablečným. I ovoce ve víně nadělá spoustu chuti.
![](https://svarenevinorecept.cz/wp-content/uploads/2023/02/Depositphotos_149591608_S.jpg)
Do vína můžete použít kardamom, hřebíček, badyán, citronovou kůru, pomerančovou kůru, zázvor, muškátový květ i vanilku. Oslazuje se cukrem, třtinovým cukrem, medem, agávovým sirupem, rýžovým sirupem. Ke svařenému vínu se hodí jablečný závin se šlehačkou nebo pudink. Vyzkoušejte třeba i tiramisu či ovocný zákusek. Při podávání je dobré zvolit správný šálek, tak, aby se nedeformoval nebo nepraskl. Bílé svařené víno je nejlépe podávat jej v průhledném skleněném hrnečku, kde vynikne jeho barva. A také spatříte plavat ovoce i koření ve víně, což vypadá dekorativně.
Ingredience:
0,5 l bílého vína
10 hřebíčků
1 celá skořice
hvězdička badyánu
kousky sušeného pomeranče
50 g medu
1 jablko
1 pomeranč
Postup:
1. Bílé víno nalijte do hrnce a nasypejte do něj koření. Přidejte med, pořádně rozmíchejte a povařte. Ne moc dlouho, aby se alkohol nevyvařil.
2. Nakrájejte jablko a pomeranč na kousky a dejte do svařeného vína. Pijte teplé.